Karın veya göğüste olan aort damarı anevrizması başlangıç aşamasında hissedilmese de damarların iyice gelişmesi ve kesecik oluşturması durumunda elle hissedilir duruma gelmektedir. Elinizi göğüs veya karın bölgenize koyduğunuzda nabız atma hissi duyabilirsiniz.
Bu hastalıklar, genetik olarak aktarılabilen ve damar yapısında bozulmaya yol açan rahatsızlıklardır. Ayrıca, genetik mutasyonlar ve ailevi yatkınlık da anevrizma gelişimini kolaylaştırır.
Aort denilen ana atar damarının farklı nedenlerle belirli bir çapı aşıp genişlemesi sonucu ortaya çıkan durum aort anevrizması olarak tanımlanmaktadır.
Elastikiyetini kaybeden bölgelerde kalbin belirli basınçla pompaladığı kan yavaş yavaş damarın zayıflayan bölgesinde kesecikler oluşturur ve genişlemeye başlar.
Anevrizma, damar duvarının zayıflaması ve kan basıncının etkisiyle genişlemesi sonucu oluşur. Bu durum, genellikle belirti vermeden ilerler ve zamanla damar yırtılma riski taşır.
Bel ve Kasık Ağrıları: Bel ve kasık bölgesine yayılan ağrılar, anevrizmanın çevre sinir dokularına baskı yapması sonucunda oluşabilir.
Cerrah daha sonra stenti kateterin içinde tel boyunca hareket ettirerek, anevrizmanın oluştuğu alana doğru ilerletir. Bu esnada kateter geri çekilir ve stent anevrizmanın iki tarafında bir yay gibi genişler.
Torasik aort damarı göğüs bölgesindeki damar kaslarının elastikiyet kaybı ve koruyucu duvarlarının zayıflaması sonucu kan basıncı ile kesecik oluşturup şişmesi ve genişlemesidir.
Özellikle ileri evreye gelinceye kadar hastada belirgin şikayetlerin olmaması bununla birlikte gecikmenin de hayati danger oluşturduğu aort anevrizması konusunda farkındalığın artması önem taşımaktadır.
Daha geniş anevrizmalarda ise açık ve kapalı ameliyat teknikleri kullanılarak anevrizma onarımı yapılabilir.
Her iki durum da acil ameliyat gerektirir, bu safhada yapılan ameliyatların hem komplikasyon hem de mortalite riskleri, vaktinde; ‘’Aort dokusu hasara uğramadan’’ yapılan ameliyatlarla kıyaslandığında çOkay yükselmektedir.
Anevrizma oluşumu danger faktörleri varlığında gerçekleşebilir. Kalp aort anevrizması nedir ve dolaşım sistemini etkileyen anevrizma hazard faktörleri şunlar olabilir:
Aort damarı yapı olarak kaslı ve elastik özellikte bir damardır. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak veya yüksek tansiyona bağlı olarak kan basıncının aort duvarlarını zayıflatmaktadır.
Torasik aort anevrizmasının bu karmaşık anatomisinden dolayı, teşhis için tomografi ve emar daha çok kullanılır. Ultrason bazı durumlarda, anevrizma hakkında ayrıntılı bilgi verme konusunda yetersiz kalabilmektedir.